2.5.2013

הספרייה הלאומית-הצעה לתחרות | טיטו אדריכלים

הצעה לתחרות אדריכלים הספרייה הלאומית – שלב א'
תפיסת התכנון האדריכלי

מבנה הספריה הלאומית החדשה של ישראל שוכן למרגלות הכנסת, אל מול מוזיאון ישראל,בצמידות לקרית הממשלה, וצופה אל קמפוס האוניברסיטה בגבעת רם, משכנה הישן של הספריה.
מבנים אלו הסובבים את האתר, צנועים במהותם, בעלי מבנה גיאומטרי מובחן, מציגים צורות התמודדות שונות עם הטופוגרפיה הירושלמית.
במבנה הספריה החדשה המבנה הוא הטופוגרפיה. רוב שטחי הספריה לא תוכננו כנפח בנוי על קרקעי, אלא כקפל קרקע שממנו "צומח" מבנה קובייתי המדבר עם השפה של המבנים החשובים בסביבה.
תכנון המבנה כקפל קרקע מייצר שטחים ציבוריים פתוחים ומאפשר למבקרים באזור לחוות את הבניין גם בשיטוט על גגותיו ובכך לעודד שימוש בו על ידי הציבור הרחב גם אם לא הגיע במטרה לבקר בספריה. שטחים ציבוריים אלו יוצרים קשרים עירוניים חדשים בין הרחוב העליון (קפלן) בו תעבור הרכבת הקלה, לתחתון (רופין) העתיד להפוך לשדרת המוזיאונים של העיר.

באמצעות קפל הקרקע נחשפות פעילויות החינוך והתרבות  במבנה, תוך מתן אפשרות להצצות אל אזור התערוכות הקבועות והמתחלפות מתוך רחבת הכניסה המשופעת המובילה את המבקרים בירידה מתונה אל עבר הכניסה הראשית. רחבת הכניסה מוקמה כך שהמבנה מספק לה הגנה מפני הרוחות המערביות השוררות באתר לאורך השנה ומקרינת השמש בעונת הקיץ.
מבט רחבת הכניסה

מבט לחלל הכניסה

קפל הקרקע ממשיך אל תוך מבנה הספריה. כל המכלולים הציבוריים של הספריה פרוסים על פני מערך מפלסים משופעים ורציפים. מערך זה מאפשר מבטים רציפים בין מכלולי הספריה השונים ומייצר התמצאות קלה בבניין ותנועה נוחה ויעילה בין חלקיו השונים.
שילוב המבנה בסביבה
 
חתך לאורך המבנה וחזית לרחוב רופין
באמצעות שילוב המבנה בטופוגרפיה נעטפו אזורי התפעול הלוגיסטי והמשרדים במסה טרמית המקטינה את משרעת הטמפרטורות במבנה ומאפשרת שימוש יעיל במערכות מיזוג אוויר. אזורים אלו נפתחים למערך של חצרות פנימיות המופנות לדרום ויוצרות פיזור תאורה המאפשרות זרימת אוויר מפולש.
אולמות הקריאה
אולמות הקריאה מרוכזים בקוביה שבה מערך רמפות רציף הצומח כלפי מעלה המאפשר מבטים בין אוספי הסיפריה השונים, ומעודד אינטראקציה בין משתמשים מתחומים שונים.
עם הטיפוס במעלה הרמפה,  מתגלים מבטים חדשים החוצה אל נקודות ציון חשובות בעיר- הכנסת, מוזיאון ישראל, עמק המצלבה, בית המשפט העליון וכו'.
אזור תערוכות מתחלפות
סביב לאולמות ממוקמים אגפי תהליכי הספריה השונים, והפונקציות התפעוליות והלוגיסטיות. הקשרים בין הפונקציות התומכות לאולמות מתבצעים באמצעות גשרים במפלסים השונים המתחברים אל הגרעינים שבאולמות הקריאה מבלי להפריע לקהל החוקרים והמבקרים.
מערך הרמפות עטוף במערכת כפולה של קירות מסך ליצירת חיץ טרמי ואקוסטי.
הדופן החיצונית מחופה "דפי" אבן מקומית המונחות בצורה אופקית, כמו שכבות האבן בטבע. השכבות האופקיות מהוות פרשנות חדשה לשיטת הבניה הירושלמית המסורתית באבן.    

כל המכלולים הציבוריים של הספריה פרוסים על פני מערך מפלסים משופעים ורציפים

בשעות החשכה, כאשר השמש שוקעת על הרי ירושלים, האור והידע האצורים באולמות הקריאה מוקרנים החוצה אל סביבותיה מבעד לדפי האבן המחפים אותם ומפיצים אותם לכל עבר.